Večnost v alabastru

01. maj 2014 ob 12:34 - 23. junij 2014 ob 12:34 Palača Belgramoni-Tacco

Leta 2003 je bil pri zaščitnih izkopavanjih na trasi avtoceste Koper – Ljubljana na najdišču antičnega grobišča Ankaransko križišče pri Spodnjih Škofijah izkopan otroški grob številka 6. Antično grobišče, ki leži na stičišču antičnih in današnjih cest, je bilo v uporabi od sredine 1. do 4. stoletja in je po vsej verjetnosti pripadalo bližnji rimski vili rustiki Školarice.

Grob 6 je bil vkopan v ilovnata tla in obložen z debelimi kvadratnimi opekami iz pečene gline. V sredino je bila položena s pokrovom zaprta alabastrna žara z žganino okoli 10 let starega otroka. Žara z izvihanim ustjem in kratkim vratom, ki preide v visok, valjast trup z manjšima ročajema ter pripadajoči profiliran pokrovček z okroglim gumbastim držajem, je bila izdelana iz alabastra, ki ga sestavljajo temni in svetli pasovi sadre ter temne in svetle lamine, mestoma zamazane z limonitnimi prevlekami. Manjkajoče lamine kažejo sledi tisočletnega izpiranja vode po zaprtju groba. Glede na makroskopsko analizo alabastra naj bi žara izvirala iz Toskane, kjer so v območju etruščanskega mesta Volterra največja nahajališča alabastra in znani produkcijski centri alabastrnih pepelnic iz republikanska obdobja (1. stol. pred n. š.). Glede na podobno strukturiran grob v  bližini, lahko grob 6 datiramo v tretjo četrtino 1. stoletja.

Žaro je Pokrajinski muzej Koper novembra 2013 sprejel v trajno hrambo. Bila je močno izsušena, del ročaja je bil odlomljen, po celotnem trupu pa je potekala široka razpoka. Primarni konservatorski poseg čiščenja in utrjevanja predmeta je takoj po izkopavanju opravil konservator Drago Bac. Leta 2014 pa je končni restavratorski poseg z zapolnitvijo razpoke in pritrditvijo ročaja izvedla restavratorka Đeni Gobić-Bravar iz Arheološkega muzeja Istre v Puli.

Avtorji razstave: dr. Maša Sakara Sučević, mag. Matjaž Novšak, Đeni Gobić-Bravar. Konserviranje in restaviranje: Drago Bac, Đeni Gobić–Bravar. Fotografije in risbe: Arhej d.o.o, David Badovinec, Drago Bac, Đeni Gobić-Bravar. Risba predmeta: mag. Ida Murgelj. Antropološka in analiza kamna: dr. Mario Šlaus, Aleksander Horvat. Prevod: Irena Lampe (Smile servis). Oblikovanje plakata: dr. Maša Sakara Sučević. Viri: M. Novšak, 2010, Školarice - rimsko grobišče; Križišče pri Spodnjih Škofijah, magistrsko delo. Univerza v Ljubljani Filozofska fakulteta Oddelek za arheologijo, Ljubljana.

Pokrajinski muzej Koper, 21. junij 2014; zanj odgovoren dr. Luka Juri, direktor 

Spletni ogled razstavnega plakata

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si