Muzejska orožarna

Palača Belgramoni Tacco, drugo nadstropje

V muzejski zbirki – tako imenovani orožarni – je predstavljeno orožje iz 17., 18. in 19. stoletja. Med zgodovinskim orožjem tako predstavljamo hladno orožje: helebarde, meče, sablje, nože in bodala, ter strelno ročno orožje z vžigom na kremen in netilno kapico: pištole, puške in arkebuze. Orožje je bilo izdelano v različnih deželah, na primer v Italiji, Franciji, Avstriji in Španiji, nekaj pa je tudi predmetov, ki izvirajo iz balkanskega in arabskega kulturnega okolja in so prišli na naše ozemlje po različnih poteh. Uporabljale so ga različne formacije različnih vojsk in dežel, ter je ostalo v našem prostoru kot nema priča številnih vojaških zmag in porazov.

Posamezni predmeti imajo poleg praktične funkcije (lov, napad in obramba ter šport), saj so bila uporabljena v vojnah in tekmovanjih, tudi statusni ter simbolni pomen, saj so služili kot dodatek k paradni uniformi. V stalno postavitev so umeščeni še predmeti, ki so bili v vsakdanji uporabi, in sicer posodice za shranjevanje in nošenje smodnika (veliko jih je bilo uporabljenih za lovske namene), kape in uniforme, ki so bile v uporabi na našem ozemlju, in predmeti, ki so služili za izdelavo svinčenih krogel – izstrelkov.

V zbirki lahko obiskovalci tudi vidijo potek razvoja mehanizma na puškah v sredini 19. stoletja, saj so razstavljene štiri puške in na njih napredek v mehanizmu, ki je bil v dveh desetletjih sredi 19. stoletja zelo hiter in je korenito spremenil hitrost in način streljanja. V zbirki orožja – muzejski orožarni – je stalno razstavljenih več kot 150 predmetov, medtem ko je skupni obseg orožja, ki ga hrani muzej, več kot 260 predmetov.

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, Nedelja in prazniki od 8h do 16h

Od 12.30-13.00 ure malica


Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si