Etnološka zbirka

Poznogotska hiša na Gramscijevem trgu

Etnološka zbirka je predstavljena v beneško-gotski hiši na obrobju mesta, na nekdanjem trgu Sv. Petra, danes Gramšijevem trgu. Zbirka predstavlja materialno in duhovno kulturo prebivalstva slovenske Istre, Brkinov in Čičarije ter Gornjega Krasa od 17. stoletja dalje.

V pritličju stavbe  je predstavljeno oblikovanje naselij v kamniti kulturni krajini, stavbarski detajli, rekonstrukcija ognjišča in sredozemska kuhinja. Razstavljeni predmeti, ki so jih v preteklosti uporabljali za pripravo in uživanje hrane   pripadajo različnim kulturam, kar je odraz trgovanja z različnimi deželami in pričajo tudi o okusu in modi ter opremljenosti domov tedanjih prebivalcev.

V nadstropju je na ogled stalna razstava Stkana preteklost, ki prikazuje pot od vlaken rastlinskega in živalskega izvora do končnega izdelka – obleke, saj so se do konca 19. stoletja  prebivalci kmečkega in mestnega okolja razlikovali tudi po obleki. Na eni strani predstavljamo nošo vaškega, pretežno kmečkega, v zaledju mest živečega prebivalstva, na drugi strani pa obleko mestnega, po stanovski in poklicni sestavi zelo različnega prebivalstva Kopra, Izole in Pirana.

Na zunanjem dvorišču je predstavljeno kamnoseško gradivo in v lopi kovaško – kolarska delavnica.

 

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, Nedelja in prazniki od 8h do 16h

Od 12.30-13.00 ure malica


Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si