Z vozom skozi zgodovino - miniaturni vozovi

julij - semptember 2016 Muzejska galerija

Janko Samsa iz Žirij pri Sežani se ukvarja že 25 let s pomanjševanjem starih vozov šinarjev, vinskih preš ter raznih naprav, strojev in objektov, ki jih ni več ali so preveliki, da bi se jih dalo shraniti v muzeje. Ukvarja se tudi z lesorezi predvsem pa s pirografijo.

Stvari želi ohraniti zanamcem, pa čeprav v miniaturni obliki, zato se drži strogega načela, da je vsaka miniatura popolna kopija originala.

Vozove in vinske preše izdeluje v razmerju 1:7, vse ostale pomanjšave pa po želji naročnika, to so predvsem muzeji po Sloveniji.

Imel je preko štirideset samostojnih razstav po Sloveniji in v tujini, sodeloval pa tudi pri predstavitvi slovenske domače in umetne obrti na Japonskem in v Ameriki. V knjigi dr. Janeza Bogataja Mojstrovine Slovenije je bil nosilec poglavja o pomanjševanju. Na televiziji je bil predstavljen večkrat, pa tudi samostojni film o njegovem delu je bil narejen. Tudi
radijskih oddaj in časopisnih prispevkov je bilo kar nekaj. Na bienalnih razstavah domače in umetne obrti Obrtne zbornice Slovenije je vedno prisoten. Je prejemnik zlate vitice za življensko delo na tem področju.

Čutil je pomanjkanje slovenske literature o vozarstvu in vozovih zato je napisal knjigo Vozovi in poti v založbi Tehniškega muzeja Slovenije. V svojem domačem muzeju ima razstavljenih okrog sedemdeset eksponatov, sicer pa je izdelal kakih 140 vozov, 50 vinskih preš in preko 50 raznih drugih maket iz vse Slovenije. Največ maket se nahaja v Tehniškim muzeju v Bistri.

Med slednjimi je najbolj ponosen na Maketo Narodne galerije v Ljubljani, na maketo stadiona vsesokolskega shoda v Ljubljani leta 1926.

Ostali dogodki

Večnost v alabastru
01. maj 2014 - 23. junij 2014
Dama z zlatimi uhani
2.10. - 3.12.2014

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si