Pedagoški program za vrtce

 

SVETILNIK - ČASOPIS ZA OTROKE S KULTURNIMI VSEBINAMI 

Skupni projekt obalnih kulturnih ustanov je brezplačna otroška revija, ki skozi krajše članke, predvsem pa uganke, kvize, pobarvanke in druge zabavne naloge predstavlja otrokom kulturne vsebine in dediščino naših krajev ter posreduje informacije o delavnicah v kulturnih institucijah. Vsebine so prilagojene osnovnošolski publiki, po želji pa je možno naročiti nekaj brezplačnih izvodov za vrtec. Po dogovoru lahko posamezno temo iz Svetilnika predstavim kustodinja pedagoginja v vrtcu ali v muzeju.

DOŽIVLJAJSKA VODSTVA - 4-6 let 

Tudi za vrtce pripravimo vodstva po palači Belgramoni Tacco ali po etnološki zbirki (dislocirana enota muzeja na Gramscijevem trgu), ki so prilagojena starostni stopnji otrok in temeljijo na radovednosti, čutnem izkustvu in pravljični komponenti doživljanja preteklosti. Muzej si lahko ogledate tudi brez vodstva, v tem primeru je za vrtčevske otroke vstop brezplačen.

NOVO! ARHEOPESKOVNIK ZA NAJMLAJŠE ... Z RAZSTAVO! - 5-6 let

Najmlajši po sprehodu skozi arheološko zbirko razmišljajo o poti, ki jo »prehodijo« najdeni fragmenti predmetov od izkopavanj do svoje predstavitve v muzejski zbirki. Nato se prelevijo v arheologe in v novih muzejskih peskovnikih brskajo za skritimi zakladi: koščki keramike, posodja, novci, drugi predmeti, nakit, mozaični kamenčki, deli poslikave. Skrite zaklade potem očistijo, narišejo, opišejo (naredijo »didaskalije«) in pripravijo razstavo, ki si jo skupaj ogledamo.

IGRAJMO SE, KOT SO SE IGRALI NEKOČ - 4-6 let

Poznate igre s kamenčki, pa “am salam”, “mamica, koliko je ura?”, bi znali “voziti šino”? Te in še druge stare igre bomo spoznavali in se jih tudi igrali na etnološkem oddelku Pokrajinskega muzeja, svoje spomine na otroške igre pa nam bodo zaupale starejše domačinke – muzejske prostovoljke (po dogovoru). Delavnico smo pripravili v okviru projekta “Z igro do dediščine”, ki ga za populariziranje dediščine organizira Pedagoška sekcija pri Skupnosti muzejev Slovenije.

MUZEJSKI KOVČEK NA OBISKU - 4-6 let 

Ta dejavnost je razdeljena na več delov: otroci se v vrtcu in doma pogovarjajo o življenju v preteklosti, prinesejo stare predmete v vrtec in priredijo razstavo. Sledi obisk muzejskega kovčka v vrtcu: kustos v njem prinese nekaj izbranih muzejskih predmetov (igrače, oblačila, kuhinjski predmeti), ki jih skupaj z otroki odkriva in ob tem predstavi poslanstvo muzeja, delo kustosov in restavratorjev… Otroci nato predstavijo kustosu in vrstnikom svoje predmete. Dejavnost se zaključi z ogledom etnološke zbirke čez nekaj dni, ki lahko vključuje likovno ustvarjanje.

DELAVNICI OB RAZSTAVI STKANA PRETEKLOST (etnološka zbirka)

Razstava predstavlja nastajanje oblačila od pridobivanja tekstilnih surovin rastlinskega in živalskega izvora preko obdelave niti, predenja in tkanja do blaga ter oblikovanja v oblačilo, zaokroža pa jo predstavitev kmečke in meščanske kulture oblačenja v našem okolju v preteklosti.

KDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICO - 4-6 let 

Obisk razstave za najmlajše predvideva združevanje pravljičnega elementa z elementi resničnega življenja naših krajev v preteklosti. Po razstavi jih vodi zgodbica »Kdo je napravil Vidku srajčico«, spomnimo pa se tudi drugih znanih pravljic, ki se vrtijo okoli predenja, tkanja, krojenja in šivanja. Posamezen postopek pri izdelavi oblačila spoznamo pri »Vidku« in ga nato poiščemo na razstavi. Na koncu otroci spravijo v vrstni red posamezne ilustracije iz slikanice. Nekatera opravila pri izdelavi blaga in oblačila tudi praktično prikažemo (demonstracija), svojo spretnost pa lahko preizkusijo tudi otroci (navijanje volne v štrene, previjanje štren v klobčiče).

KATERA OBLEKA JE PRAVA? Stara igra preoblačenja lutk - 4-6 let 

Igra se nanaša na del razstave, kjer je v vitrinah, na fotografijah in lutkah predstavljena oblačilna kultura različnih slojev prebivalstva v preteklosti. S pozornim opazovanjem otroci prepoznavajo različne noše; nato se igrajo staro igro oblačenja papirnatih punčk: med različnimi oblačili iz papirja morajo izbrati ustrezna, jih pobarvati, izrezati in z njimi obleči dve lutki v kmečko in meščansko nošo.

IZDELAJMO MOZAIK - 3-6 let

Najprej popeljemo otroke v “rimsko sobo” in jim orišemo življenje v obdobju antičnega Rima (jedi, prebivališča, transport, zabava, obleke, življenje otrok…); sledi pogovor o najdišču Simonov zaliv v Izoli, vidnih ostankih, podvodni arheologiji. Otroci si ogledajo mozaik iz rimske vile. Sledi ustvarjanje mozaika po znanih antičnih predlogah ali prosto iz različnih materialov (das masa, plastelin, kamenčki, trganka iz kolaž papirja). Izdelke otroci odnesejo s seboj.

 

 

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek - Sobota od 9h do 12.30h in od 13h do 17h

Nedelja in prazniki od 9h do 12.30h in od 13h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041 55 66 44

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si