Fritaja – zeliščna omleta (erbe per ovi)

Fritaja, frtaja, frtada - ime izhaja iz italijanske besede fritto (kar pomeni »ocvrto«). Je ena najbolj razširjenih in priljubljenih jajčnih jedi. Gre za neko vrsto jajčno omleto. Osnovni recept predstavljajo stepena, soljena in poprana jajca, ocvrta na oljčnem olju. Fritaje so v preteklosti pripravljali z različnimi dodatki, odvisno od letnega časa in tako poleg zeliščne fritaje poznamo fritaje s sezonskimi rastlinami kot so šparglji, bljušč, ruška, peski (poganjki mladega česna) in tudi mesne fritaje s pršutom, panceto in klobasami.

Zeliščna fritaja je v osnovi jajčna omleta z dodanimi zelišči kot so koromač, poprova meta, melisa, rman, drobnjak, rožmarin idr., ki so jih v Istri imenovali erbe per oviIstranke so nekdaj zelišča povezale v šopke in jih nosile na prodaj tudi v Trst. Fritaja je bila običajno jed za večerjo ali marendo in so jo jedli s polento. 

Sestavine: jajca, sol, poper, zelišča. Priprava:  v skledi razžvrkljaj jajca (lahko dodaš malo bele moke in mleka), dodaj sol in poper. Zelišča operi, osuši in nareži ter dodaj masi. V ponvi segrej oljčno olje in na njem ocvri pripravljeno maso z obeh strani. Lahko dodaš malo pršuta ali pancete, narezano na koščke.

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek - Sobota od 9h do 12.30h in od 13h do 17h

Nedelja in prazniki od 9h do 12.30h in od 13h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041 55 66 44

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si