Slovenska ladja v slovenski luki

četrtek, 13. december 2018, ob 13:00 Muzejska galerija 'Lepa Vida', Kidričeva 23a, Koper

Prvi privez v koprski luki

7. decembra 1958, malone poldrugo leto zatem, ko je sesalni bager Peter Klepec pričel z deli na severnem delu Kopra, je priplula v koprsko luko (Pristanišče Koper) čezoceanka Gorica - ponos slovenske ladjarske družbe Splošna plovba. Slavnostno vzdušje ob zgodovinskem dogodku prvega priveza novoustanovljenega pristanišča je bilo ponešeno v eter na radijskih valovih Radia Koper, ki je takole poročal: »Ves zaliv se prav dejansko koplje v soncu. Tu je danes prava druga pomlad ... zbralo se je več tisoč ljudi, ki so prihiteli iz vseh koncev, tudi iz Slovenije, predvsem pa iz bližnjih krajev Slovenske Istre, da bi s svojo prisotnostjo počastili ta veliki dan, ko smo prvič v naši zgodovini dobili lastno pristanišče.«

“To smo zgradili. Če ima gospodarstvo interes, naj gradi naprej,” so bile besede, ki jih je ob slavnostnem dogodku izrekel Boris Kraigher, tedanji predsednik Izvršnega sveta Slovenije, ki so se izkazale za preroške; tistega dne je bilo dano v uporabo 135 m2 operativne obale pristanišča, s čimer se je pričela nam vsem znana plodovita zgodovina enega izmed najpomembnejših kolosov slovenskega gospodarstva.

Vse od tedaj se je zvrstilo v koprski luki mnogo ladij, ki so bila iz leta v leto večja in tehnološko bolj dovršena. Z rastjo pretovora so se širile pristaniške obale, rasla so nova skladišča, gradila se je infrastruktura, prihajala je sodobna oprema. 

Dasiravno Gorica že tedaj ni bila več najsodobnejša ladja, pa je vendarle utelešala duh slovenskega naroda, kar je ne nazadnje razvidno prav skozi lastno ikonografijo, ki je bila podana na dimniku - Triglav in morje.

Uresničile so se sanje vizionarjev – novo pristanišče je Slovenijo vrisalo na zemljevid svetovnih pomorskih poti.

 

Ostali dogodki

Chicharito quartet
četrtek, 14. marec 2019, ob 19:30

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si