Oltarna pala

Naslov slike: Sveta Marija in otrok na prestolu s šestimi svetniki
ali tudi naslovljeno
Sveta Marija z otrokom in svetniki Sv.Hieronimom, Sv.Jožefom, Sv. Rokom, Sv. Sebastijanom, Sv.Nazarijem in še enim, oblečenim v vojščaka

Olje na platnu (350x240 cm)

Koper-Capodistria, Stolnica Marijinega vnebovzetja

Letnica: 1516

Podpisano in datirano: VICTOR CARPATHIUS / VENETUS PINXIT / MDXVI)

Leta 1516 je Vittore Carpaccio ustvaril prvo slikarsko delo na področju Istre, ki je vplivalo na njegova dela pozneje. Slika se nahaja v desnem transeptu cerkve in je prvotno imela reljefni (kiparski) okvir, ki je pripomogel k učinku perspektive. Na ostankih nizkoreljefnega okvirja so še danes vidni grbi družin Capello in Contarini, ki so najverjetneje bili naročniki oltarne pale.  Na sliki Carpaccia je pod Marijinim prestolom slikar  nanizal svetnike: Sv.Gerolama (prvi z leve, že uprizorjen na eni od oltarnih slik v cerkvi), Sv. Jožefa (drugi z leve), Sv.Nazarija (drugi z desne), sicer zaščitnika Kopra, ki v levi roki drži maketo mesta. Prvi z desne je uprizorjen neznani vojščak. Slikarsko najbolj dovršena svetnika sta Sv.Rok (tretji z leve) s palico v roki, na kateri je nataknjen klobuk in Sv. Sebastijan (tretji z desne), preboden s puščicami.  Ob vznožju prestola (na dnu slike) je slikar upodobil angele glasbenike, ki jih vidimo v tipični beneški slikarski postavitvi .

Draperije in arhitektura so tipično beneški, oboki, stebri, kapiteli in strop so natanko takšni kot jih lahko najdemo v takratnih beneških cerkvah. Tukaj pride do izraza mojstrstvo v risanju, uporabi barv in obvladovanju tehnike Vittoreja Carpaccia.

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si