Ta veseli dan kulture 2018 v Pokrajinskem muzeju Koper

ponedeljek, 3. december 2018, od 11:00 do 21:30 Palača Belgramoni Tacco, Kidričeva 19, Koper

Spoštovani obiskovalci

vabimo vas, da se tudi ob letošnjem dnevu kulture sprehodite po palači Belgramoni Tacco, kjer boste ob brezplačnem ogledu stalnih muzejskih zbirk bili deležni prijetnega druženja s strokovnim osebjem.

Program:

- 11.00 - 12.00: Vodstvo po antičnem lapidariju "V kamen vklesan spomin" (mag. Radovan Cunja, avtor razstave)

Antični človek se je zlasti v mestih skoraj na vsakem koraku srečeval s kamnitimi spomeniki, opremljenimi s krajšimi ali z daljšimi vklesanimi napisi, bodisi da je šlo za oltarje s posvetili raznim božanstvom, za podstavke cesarskih kipov, za gradbene napise ali preprosto za oznake zasebne posesti. S pridobitvijo novega razstavnega prostora in s pričujočo novo postavitvijo antičnega lapidarija je bila večina rimskih kamnitih spomenikov, ki jih hrani Pokrajinski muzej Koper, rešenih pred nadaljnjim preperevanjem na prostem. Obenem je bil ovrednoten, očem obiskovalcev dolgo časa skrit, nenavaden ambient z zanimivimi arhitekturnimi detajli opečnatih nosilnih in razbremenilnih lokov pod monumentalnim kamnitim muzejskim stopniščem.

-12.00 - 13.00: Predstavitev izbranega eksponata iz zbirke v "piano nobile" (Edvilijo Gardina, avtor razstave)

Pietro Liberi ? (1605-1687) »Venera in Kupido«. Rimski bog ljubezni Amor ali Kupid (grški Eros!), najmlajši Venerin sin, je vedno slovel  po usodnih puščicah, ki so čudežno ustvarjale ali trgale najintimnejše vezi med božanstvi in ljudmi: »ne gli Horti della bella Venere madre di quest’Amore corrano due fonti, uno tutto soave, e dolce, l’altro tutto amaro, e turbolento«. Na sliki je trenutek, ko pohoten Kupid s šepetajočim nagovarjanjem pripravlja novo ukano. Slika je bila najverjetneje poročno darilo oziroma inventar tako imenovanih »quadri de goder in stanza«. Delo pripada eni od beneških delavnic, ki jih je navdihoval slikar Pietro Liberi za posebne erotične vsebine. Frivolnost je postala moda in način izražanja v vseh odtenkih različnih panog obrti in umetnosti. Antični ljubezenski motiv bi lahko bil vsebinski vzorec sproščenega pogleda na življenje, ki se je v najodličnejših beneških sredinah odražal tudi s spletom velikih ljubezenskih intrig in je maska postala običajen vsakdanji rekvizit. 

- 19.00: Otvoritev 6. Mednarodnega bienala sodobne glasbe Koper (Društvo prijateljev glasbe Koper v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper)

1. Otvoritev razstave "Zven kamna"

- Producent projekta: Društvo SToP in Alenka Vidrgar, akademska kiparka

- SToP: Matevž Bajde, Franci Krevh, kamnita glasbila

Franc Kosem, trobenta

2. Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper

Dirigentka: Maja Cilenšek

Andrija Šulić, elektronika

 

Po otvoritvi sledi druženje ob kavi ali čaju.

Vljudno vabljeni.

 

 

 

 

Ostali dogodki

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si