Zbirka telefonov Iskra v muzejski galeriji

Današnja generacija ne ve, da smo tudi v Sloveniji imeli elektronskega giganta – tovarno Iskra, ki je izdelovala vse, od televizorjev in računalnikov do gospodinjskih naprav in telefonov. Prav slednji so v drugi polovici 20. stoletja dosegli vrhunec svojega razvoja, tako po zanesljivosti kot po oblikovanju. Spomin na Iskrine telefonske aparate vam predstavljamo v zbirki Zvoneta Preseka, ki ohranja spomin na telekomunikacijskega velikana pri nas.  

Razvoj Iskre je bil bliskovit, ob začetku delovanja je zaposlovala 850, v osemdesetih pa kar 35.000 ljudi. Leta 1961 je  vzela pod svoje okrilje še nekatere manjše tovarne – Industrijo za elektro zveze, tovarno telekomunikacij in tovarno električnih aparatov – in postala vodilno slovensko podjetje na področju telekomunikacij, elektronike in avtomatizacije. Le leto zatem je ustanovila svoj oblikovalski oddelek. Prav to je botrovalo izjemni seriji nekaterih izdelkov, med katerimi je najbolj kulten telefon ETA 80, ki  si je s svojo podobo prislužil ljudski vzdevek fitipaldi oziroma palačinka. Prvič so ga izdelali leta 1979. Izvedba s tastaturo je imela oznako ETA 85. Presežek tega aparata je bil tudi v njegovi obliki, ki je bila delo domačih oblikovalcev, pod vodstvom Davorina Savnika, in zanj so prejeli vse najuglednejše domače in mednarodne oblikovalske nagrade. Ena od lastnosti je bil elektronska melodija zvonca, tako da je telefon lahko imel poljuben ton zvonjenja. Prav ta odlika mu je omogočila, da je bil imenovan za uradni telefon olimpijskih iger v Moskvi leta 1980. Anekdota pravi, da so ob predstavitvi olimpijskem komiteju nekoga prosili, naj telefon pokliče iz sosednje sobe. Naenkrat je ETA 80 začel igrati melodijo Kalinke (melodijo je poprej na harmoniko zaigral kar sam oblikovalec Savnik), v telefon pa jo je prenesel inženir Miran Jarc.

V Iskri so razvijali tudi telefonske centrale. Od osemdesetih let so imeli povsem svoj razvojni sistem SI 2000. Eden velikih dosežkov je bil razvoj prve digitalne centrale v državi in med prvimi na svetu leta 1983. Konec šestdesetih let so začeli proizvajati tudi sekretarske postaje in kasneje novčične aparate za javne govorilnice.

Leta 1982 je izdelavo telefonov prevzela Iskra Telekomunikacije, kasneje Iskra Terminali. Razvili so številne izboljšave, na primer aparat z enim mikroelektronskim vezjem za pozivnika, klicatelja in zbiranje. Do leta 1989 je s tekočih trakov v Iskri prišlo že pet milijonov telefonov. Istega leta so na trg poslali nov aparat ETA 900, z novo obliko, izpopolnjenim vezjem in dodatnimi funkcijami. Tri leta kasneje je sledil aparat z imenom Comet. V svetu se je začela napovedovati doba mobilnih telefonov.

Razstava bo v muzejski galeriji na ogled do konca meseca maja - VABLJENI! 

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si