Srce Kopra smo ponesli v Moskvo

Veliki met koprskega Pokrajinskega muzeja: Pokrajinski muzej Koper bo od jutri z razstavo promoviral Koper v Muzeju Moskve. Gre za prvi slovenski muzej, ki mu je uspelo postaviti razstavo v mestnem muzeju ruske prestolnice.

Zgodba o Kopru, začinjena z zlatimi uhani starimi 1700 let ter umetniškim duhom fotografij Jake Ivančiča bo od srede za skoraj dva meseca krasila razstavni prostor Muzeja Moskve v samem središču ruske prestolnice.

Razstava, ki jo v Moskvi postavlja kustodinja koprskega Pokrajinskega muzeja Maša Sakara Sučević je nastala na podlagi jagodnega izbora fotografij, ki Koper prikazujejo v vsem svojem sijaju: sestavljajo jo delo Jerneja Filipčiča ter najlepše fotografije iz lanskega fotografskega ex-tempora Carpaccio, temu pa so se še pridružile fotografije iz nedavne koprske razstave Jake Ivančiča »Doživeta Istra«.

Razstava sicer niso le fotografije: njeno srce predstavljajo 1.700 let stari zlati uhani iz rimske »Ville Rustice«, ki je bila leta 2003 izkopana v Školaricah v času gradnje avtoceste, ob njih pa še oljenka, šivanka in dve vazi: vse to je bilo odkrito v grobu, kjer je počivala premožna ženska – po predvidevanjih arheologov, mati družine.

»Razstava predstavlja izjemno promocijsko priložnost za Koper«, poudarja direktor Pokrajinskega muzeja Luka Juri, »saj bomo z njo prvič promovirali izrecno Koper in njegovo kulturno dediščino, ki je za Ruse vselej zelo zanimiva in privlačna«. S tem gostovanjem je Pokrajinski muzej Koper prekosil samega sebe, saj je doslej gostoval le v Sloveniji in sosednjih državah, je pa to tudi prvič, ko katerikoli slovenski muzej gostuje v Muzeju Moskve.

K uspešni izvedbi razstave je prispevalo, poleg kulturnega, tudi ministrstvo za zunanje zadeve in slovensko veleposlaništvo v Moskvi, bistveno pa je pomagala tudi Mestna občina Koper. Posebna zahvala gre tudi Jaki Ivančiču, ki je s svojimi deli prispeval k bogatejši postavitvi in Jerneju Filipčiču, ki je s spretnim digitalnim pristopom fotografiral glavne koprske palače, ki bodo v Moskvi vidne na način, kot jih niti v živo, zaradi številnih arhitektonskih pregrad, več ne moremo.

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si