Srce Kopra bije

Prvič razstavljeni arheološki premeti iz izkopavanj na Muzejskem trgu 

Nova, težko pričakovana zbirka o zgodovini Kopra je na občinski praznik 15.5. končno odprla svoja vrata. Z njo je Pokrajinski muzej Koper smiselno sklenil muzejsko pot, po kateri lahko obiskovalci končno spoznajo celovito zgodovino glavnega mesta Slovenske Istre. 

Zbirka je zasnovana tako, da se ciklično dopolnjuje in deloma spreminja. včerajšnjim dnem si tako lahko v vitrini, ki ponazarja čas beneške vladavine v novem veku, obiskovalci ogledajo še nikoli razstavljene predmete svetinjic, nabožnih obeskov ter novcev od rimskega in bizantinskega obdobja dalje. Vse najdbe izhajajo iz nedavnih izkopavanj na Muzejskem trgu, ki nam pripoveduje svojevrstno zgodbo preteklosti. 

Na delu strateško izjemno pomembne nekdanje mestne četrti Zubenaga, danes Muzejski trg, je prva poselitev z lesenimi stavbami izpričana v času pozne antike (4. - 5. stoletje). Prve zidane strukture predstavljajo temelji Dominikanskega samostana iz 14. stoletjaSamostanski stavbni kompleks s križnim hodnikom, dvoriščem in samostansko cerkvijo je predstavljal pomembno pokopališče. Njegovi razpustitvi v času francoske nadvlade je sledilo rušenje celotnega kompleksa in graditev mogočne kaznilnice v času vladavine avstrijske nadoblasti. Po 2. svetovni vojni stavbo kaznilnice doleti enaka usoda kot predhodni samostan. Na njenem mestu nastane Osnovna šola Janka Premrla-Vojka, ki jo prav tako doleti rušenje in postane predmet arheoloških izkopavanj skoraj dvajset let po osamosvojitvi Slovenije. Srce Kopra utripa, le kaj nam bo na tem delu mesta prinesla prihodnost?  

 

 

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si