Skrivnostni cimarol

V depoju Pokrajinskega muzeja Koper smo vrsto let hranili zanimiv predmet, na katerem se žal ni ohranila inventarna številka in ga, iskreno povedano, nismo znali identificirati. Predmet je namreč izredno umetelno izdelan, z bogatim rezbarskim okrasjem in upodobljenimi liki ter poslikavo. Zato smo odgovor iskali bolj na področju duhovne kulture ali gledališke umetnosti ipd. Nikakor pa ne na področju, za katerega se je nato izkazalo, da tja sodi.

Naključje je naneslo, da sem ob pregledovanju literature, ki se nanaša na ribiško dediščino, naletela na prispevek etnologinje Marijane Gušić »Etnografski moment u razvoju našeg Primorja” (1962), v katerem opisuje prav posebno okrasje lesenih plovil- bragocev. Črno-bela fotografija in natančen opis kvarnerskih primerkov ne pušča nobenega dvoma: skrivnostni depojski predmet je torej cimarol.

Cimarol je poseben in manj poznan pripomoček ali pribor ribiških ladij - bragocev. Bragoc je bil tip lesenega tovornega ali ribiškega čolna z dvema jamboroma, najbolj razširjen prav ob istrski obali. Cimarol je bil kot okras postavljen na vrh jambora v lepem vremenu, ko je bilo plovilo zasidrano v pristanišču. Služil je kot vetrokaz in kot okras ali znak je predstavljal pripadnost plovila določeni družini, hiši ali morda vasi oz. mestu. Bil je izdelan povsem iz lesa, posamezni deli so bili vsajeni eni v drugega ali utrjeni z lesenimi klini. Ni povsem jasno, kako je bil pritrjen, jasno pa je, da je bil gibljiv v vetru, da je lahko služil kot vetrokaz.

“Koprski cimarol” je identičen kvarnerskemu in povsem ustreza opisu, ki ga je podala Gušićeva. Poleg tega je izjemno dobro ohranjen, razen manjkajočega droga in tekstilnega dela (zastave). Primerek je sedaj shranjen v depoju etnološke zbirke Pokrajinskega muzeja Koper. 

 

muzejska svetovalka

Tina Novak Pucer

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si