Skrivnostni bojevnik z Gallusove ulice

V novi stalni zbirki koprskega muzeja V kamen vklesan spomin si lahko ogledamo kopijo 2.000 let starega nagrobnega spomenika, ki že 300 let domuje na Gallusovi ulici v Kopru – a njegov izvor ostaja neznanka.

Na poletno muzejsko noč so v Pokrajinskem muzeju Koper otvorili antični lapidarij – zbirko rimskih kamnitih spomenikov: napisov, reliefov in kipov, ki niso le mrtvi muzejski predmeti, ampak nam pripovedujejo različne zgodbe o dogodkih, običajih, umetniškem ustvarjanju in še o marsičem drugem pred dvema tisočletjema, v času, ko je bila Istra sestavni del rimskega cesarstva.

Med najbolj skrivnostnimi razstavljenimi kamnitimi spomeniki je kopija helenistične stele – nagrobnega spomenika iz 1. stoletja pr. Kr., izklesanega iz marmorja. Ker muzej omenjenega spomenika ni uspel pridobiti v originalu in ga na ta način zaščititi pred nadaljnjim preperevanjem, kateremu je izpostavljen original na sedanjem mestu, je za potrebe antičnega lapidarija dal izdelati njegovo verno kopijo s pomočjo 3D skeniranja originala.

Na podlagi pričevanj piscev iz 18. stoletja se omenjeni nagrobnik že tri stoletja nahaja vzidan v pročelje palače Elio v Gallusovi ulici v Kopru. Žal je njegova provenienca neznana, kar precej otežuje natančnejšo opredelitev tega spomenika in na njem upodobljenega vojščaka, oboroženega z velikim ovalnim ščitom in s kijem, ki ga vihti nad glavo. Skoraj v celoti nečitljiv grški napis bi govoril za njegovo vzhodno poreklo. Prvi pisci so upodobljenega bojevnika na podlagi sorodnih upodobitev gladiatorskih bojev na rimskih reliefih razlagali kot gladiatorja, medtem ko so ga kasnejši raziskovalci opredelili kot pripadnika pomožnih enot rimske vojske, predvsem na podlagi identične oborožitve, ki jo ti imajo v bojnih prizorih na Trajanovem stebru v Rimu. Nadaljnje raziskave tega zanimivega spomenika bodo morda razkrile njegovo poreklo ter pojasnile pripadnost skrivnostnega bojevnika.

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si