Navdušenje nad otvoritvijo razstave »Srce Kopra v Moskvi«

V Muzeju Moskve je bila sinoči odprta gostujoča razstava Pokrajinskega muzeja Koper, posvečena Kopru in izjemni najdbi 1700 let starih zlatih uhanov.

Otvoritve se je udeležila množica, med katerimi so bili tudi številni kulturniki in poslovneži, ki jih zanimata Slovenija in še posebej Koper. Direktorica Muzeja Moskve Alina Saprykina je izrazila navdušenje nad, po njenih besedah, čudovito razstavo, ki jo je pripravila kustodinja Maša Sakara Sučević ob pomoči direktorja muzeja Luke Jurija in lokalnih kolegov. Še posebej je izpostavila izjemno bogato kulturno dediščino Kopra, ki je, ne glede na njegovo majhnost, uspel ohraniti bogastvo lastne preteklosti.

Otvoritve se je udeležil tudi slovenski veleposlanik v Rusiji Primož Šeligo, ki je pozdravil navzoče ter se zahvalil koprskemu muzeju za entuziazem, s katerim je sprejel izziv razstavljanja v tako kulturno bogatem mestu, kot je Moskva.

Direktor koprskega muzeja Luka Juri je izpostavil zavedanje o enkratni priložnosti, ki sta jo dobila koprski muzej in mesto samo, da svojo kulturno dediščino kar dva meseca promovirata v samem srcu ruske prestolnice. Obenem je opisal zanimivo vez med Koprom in Moskvo in sicer enak slog zgornjih zaključkov zunanjih zidov Kremlja in pročelja koprske Pretorske palače, kar ni naključje, saj so za oba objekta skrbeli italijanski arhitekti. Juri se je tudi zahvalil fotografom Jaki Ivančiču, Jerneju Filipčiču in sodelujočim na lanskoletnem fotografskem natečaju Carpaccio, ki so bistveno prispevali k obogatitvi razstave in njenemu uspehu.

Kustodinja Maša Sakara Sučević je opisala arheološko najdbo 1700 let starih zlatih uhanov in razstavni koncept »Dame z zlatimi uhani«, kjer je zvočno upodobljena lastnica omenjene zlatnine, kako opisuje svoj lastni pokop ter prehod v svet mrtvih in na koncu njeno odkritje s strani arheologov 1700 let kasneje.

Razstavo dodatno bogatijo tudi promocijski video posnetki Kopra, ki jih je pripravila Mestna občina Koper.

Razstava bo na ogled v Muzeju Moskve vse do 26. avgusta.

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si