Nepogrešljivi prostovoljci Pokrajinskega muzeja Koper

Vsako leto se petega decembra spomnimo vseh tistih, ki bogatijo našo družbo s tem, da svojo energijo, znanje, čas, spretnosti in veščine brez plačila podarjajo skupnosti. Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju generalne skupščine 17. 12. 1985. Na ta dan naj bi prostovoljke in prostovoljce ter organizacije, ki jih vključujejo v svoje programe, predstavili javnosti, kaj počnejo in kako s svojim delovanjem pomagajo graditi boljšo družbo prihodnosti.

Za vsak muzej je sodelovanje z lokalnim prebivalstvom nepogrešljivo in ena od oblik sodelovanja je tudi prostovoljstvo, ki ga v Pokrajinskem muzeju Koper negujemo že vrsto let. Prostovoljstvo ni enosmerni proces nudenja brezplačnih storitev muzeju s strani posameznikov; temveč gre za medsebojno izmenjavo znanj in izkušenj, ki obogati prav vse: muzejske delavce, prostovoljce, obiskovalce in udeležence muzejskih dogodkov. Delo prostovoljcev – vsako leto jih z muzejem sodeluje kakih deset - koordinira Brigita Jenko s pomočnico dr. Mašo Sakara Sučević. Muzej jim nudi strokovno podporo, organizira izobraževanje z vodstvom po zbirkah, predvsem mlajšim prostovoljcem iz strokovnih vrst omogoča ohranjanje stika s strokovnim področjem in spodbuja mreženje, medtem ko starejšim prostovoljcem poleg omenjenega omogoča še koristno preživljanje prostega časa s krepitvijo socialne mreže ter občutka lastne vrednosti za družbo.

Delo prostovoljcev v muzeju poteka na področju urejanja arheološke dokumentacije, pomoči pri pripravi razstav, informiranja obiskovalcev v zbirkah, pomoči pri sprejemu obiskovalcev ter na področju izobraževalnih dejavnosti, kjer predstavlja njihovo delo neprecenljivo dodano vrednost: starejše prostovoljke obogatijo programe s svojim poznavanjem dediščine »iz prve roke«, s svojimi pričevanji, spomini in prek medgeneracijskega povezovanja pa prenašajo občutek za pomen dediščine na mlajše rodove.

VSEM NAŠIM PROSTOVOLJCEM SE IZ SRCA ZAHVALJUJEMO!

 

Brigita Jenko, muzejska svetovalka

koordinatorica prostovoljstva v muzeju

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si