Festival Kraška gmajna letos prvič tudi na gradu Prem

V nedeljo, 22. aprila smo odprli vrata brkinskega bisera gradu Prem. Letošnja pomlad je prav posebna saj smo imeli čast gostiti dogodek v sklopu Festivala Kraške gmajne. Pomladni festival je posvečen izjemnemu bogastvu in biotski raznovrstnosti kraške gmajne, ki velja za eno najstarejših kulturnih krajin na svetu. Festival povezuje obiskovalce in domačine že tretje leto, letos pa med drugim odkriva tudi skrivnosti gradov in divjih okusov Krasa.

Za začetek je kustosinja Pokrajinskega muzeja Koper, Mateja Kakež predstavila grajske skrivnosti in nas vodila čez sobane, katerim nikoli ne zmanjka zanimivih zgodb. Predstavljena je bila tudi muzejska zbirka gradov in dvorcev ob porečju reke Reke in Brkinov, katerih v preteklosti ni bilo malo. Zob časa je načel večino dvorcev in gradov, kar pa ne moremo reči tudi za grad Prem, ki je eden redkih ohranjenih in živih gradov v tem delu Slovenije.

V nadaljevanju je vodja Zavoda za varstvo kulturne dediščine, enota Nova Gorica, Ernesta Drole predstavila in približala konservatorske posege ter potek prenove gradu Prem. Predstavnica javnega zavoda TIC Ilirska Bistrica, Maja Uljan je za konec podrobneje predstavila Kettejevo spominsko pešpot, ki jo je leta 2006 začrtalo Društvo Kettejeva pot - ob 130 letnici rojstva pesnika Dragotina Ketteja. Dan je zaključil ogled Spominske sobe Dragotina Ketteja.

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si