Gostujoča razstava Moj rojstni dan

Prazniki in predvsem praznovanja so edinstven kulturni element v človekovem življenju že tisočletja. Nekdaj so bila močno povezana z mitologijo, magijo, verskimi rituali, obredi iniciacije, danes pa vse pogosteje postajajo zgolj razlog za zabavo, druženje in obdarovanje. Kljub temu da so mnoga praznovanja skozi čas izgubila svoj prvotni namen, kar gre pripisati predvsem razvoju in globalizaciji družbe, pa so se tista najpomembnejša preoblikovala ter se kot takšna ohranjajo in razvijajo v sodobni družbi. Med takšne praznične transmisije sodi tudi  praznovanje rojstnega dne.                                                                   

Rojstni dan je zagotovo eden od najbolj prepoznavnih in razširjenih sodobnih praznikov v človekovem življenjskem ciklu. Čeravno ga različne kulture različno umevajo, velja praznovanje rojstnega dne za nekakšno ločnico v človekovem obdobju. Loči tisto, kar je človek bil, od tistega, kar bo človek postal. Takšen prehod je skoraj vedno vseboval obred iniciacije, preobrazbe, ponovnega rojstva, ki je bil pogosto ovrednoten s praznovanjem. Zato praznovanje rojstnega dne ni (bilo) vedno in v vseh kulturah neposredno povezano z rojstvom novorojenca, pač pa predvsem s pridobitvijo nove vloge na osebnostni  in kolektivni ravni.

Razstava Moj rojstni dan želi predstaviti praznovanje rojstnega dne kot sodoben globalen pojav, ki kljub vsemu ohranja določene prvine posamezne kulture, v kateri se pojavlja. Cikličnost je osrednji motiv, ki ga je moč fizično in simbolno zaslediti skozi celotno razstavo. Uvertura pokaže na praznovanje rojstnega dne, ki predvsem skozi popularizacijo z zahoda ter s pomočjo moderne informacijske tehnologije postaja sodoben množični pojav. Osrednji element prostora – globus nakazuje vseobsegajoč fenomen praznovanja osebnih praznikov po celem svetu. Glede na rezultat kratke raziskave smo izbrali nekaj zanimivih podob in načinov praznovanj rojstnega dne v različnih državah in kulturah, ki osvetljujejo pogled posameznika ali družbe na praznovanje rojstnega dne bodisi preko folklore bodisi preko sodobnih globalnih vplivov.

Osrednji dogodek in hkrati simbol vseh sodobnih praznovanj je torta, ki je v drugi polovici 20. stoletja na Slovenskem zamenjala različne kolače, potice in drugo praznično pecivo. Na razstavi smo ji prav zato namenili osrednjo pozicijo, okoli katere se vrti celotno praznično dogajanje. Obdarovanje, igra, druženje, pogostitev, oblačilna kultura in urejen praznični prostor so atributi vsakega praznovanja. Temelječ na anketni raziskavi, ki smo jo naredili v ta namen, smo te atribute predstavili okoli osrednjega predmeta, torte. Vsak od atributov praznovanja je predstavljen skozi obdobje treh generacij,  ki smo jih časovno postavili od začetka 20. stoletja in vse do danes.

Razstava torej ponuja različne poglede na praznovanje rojstnega dne,  na katerega gleda v prvi vrsti kot na družbeno-kulturni fenomen, a hkrati tudi  kot na produkt množične kulture.

 

Otvoritev razstave: četrtek, 11. 1. 2018, ob 11. uri v Muzejski galeriji (Kidričeva 23a)

Razstavo je pripravil Muzej novejše zgodovine Celje

Avtorja razstave: Jožica Trateški, Sebastjan Weber

Koordinatorica razstave v Pokrajinskem muzeju Koper: Brigita Jenko

Trajanje razstave: 11. 1. – 4. 3. 2018

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, Nedelja in prazniki od 8h do 16h

Od 12.30-13.00 ure malica


Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si