Dnevi evropske kulturne dediščine na Premu

Vodni viri na Premu nekoč 

Studenci so bili v Brkinih nekoč edini vir pitne vode, ki je nikoli ni zmanjkalo, saj se je voda natakala s podtalnice ali s sten vodnjakov. Ob njem je običajno stalo kamnito korito, v katerem so ženske prale perilo, namenjeno pa je bilo tudi napajanju živine. Vodnjake, ki so bili del skoraj vsake domačije, so začeli graditi kasneje.

»Voda – od mita do arhitekture« je letošnja tema dnevov evropske kulturne dediščine, s katero se širšo javnost opozarja na ustrezen odnos do vode, vodnih virov in dediščine, povezne z vodo. Z bogato dediščino pa se lahko pohvali brkinska vasica Prem, kjer najdemo številne studence in vodnjake, ki so imeli v preteklosti zelo pomembno vlogo.

S ciljem spodbujanja širše javnosti k razmisleku o izginjanju tega pomembnega elementa identitete krajev in ljudi ob Reki, bosta Pokrajinski muzej Koper (enota Il. Bistrica) in Park Škocjanske jame v soboto, 30. septembra ob 15.00 uri na gradu Prem otvorila fotografsko-literarno razstavo o pripovedi mlinov v objemu reke Reke. Po končanem dogodku vabijo tudi na skupen sprehod po vasi Prem do obnovljenega studenca na Lazah, na katerem bodo domačini pripovedovali zanimive zgodbe. 

Pridružite se nam! 

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si