Ruska ljudska umetnost se bo predstavila v Muzejski galeriji

Pokrajinski muzej Koper vabi v sredo, 11. oktobra 2017, ob 18:00 na odprtje razstave »Ruska umetnost navdihuje« v Muzejski galeriji. Vrhunska dela študentov Visoke šole ljudskih umetnosti iz Sankt Peterburga bodo k nam ponesla čar ruske ljudske umetnosti ter navduševala obiskovalce vse do 5. novembra 2017.

Visoka šola ljudskih umetnosti je bila ustanovljena leta 2003, v stavbi nekdanje šole ljudske umetnosti cesarice Alexandre Feodorovne. Ustanovitev je sklenila vlada Ruske federacije z namenom ohranjanja in razvoja ruske ljudske kulturne dediščine. Razstava bo predstavljala dela študentov smeri čipkarstvo ter rusko miniaturno slikarstvo.

Oddelek čipkarstva skrbno neguje to tradicionalno rusko umetnost, ki slovi po vsem svetu. Svojo uspešnost dokazujejo z desetimi nagradami na vseruskem tekmovanju mojstrov čipke "Srebrna čipka".
Rusko miniaturno slikarstvo izhaja iz tradicije ikonskega slikarstva. Nastalo je po oktobrski revoluciji leta 1917, ko so zaradi preganjanja cerkve in ikonskega slikarstva slikarji ikon ostali brez dela. Edinstveno rusko miniaturno slikarstvo se od drugih razlikuje po motivih iz ruskih pravljic, pesmi, literarnih del, kot tudi po lovskih, žanrskih prizorih ter okrasni kompoziciji. Umetniška in ustvarjalna dela študentov oddelka ruskega miniaturnega slikarstva redno razstavljajo na domačih in mednarodnih razstavah.
Visoka šola ljudskih umetnosti se ponaša z več kot 260 umetniškimi in ustvarjalnimi projekti v zadnjem desetletju. Organiziranih je bilo 36 večjih razstav, 7 jih je gostovalo na Finskem, v Nemčiji, Franciji, Španiji in Avstriji.

Pridružite se nam in doživite delček edinstvene ruske umetnosti iz Sankt Peterburga!

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si