Čezoceanska potniška ladja Rex

Najsodobnejša ladja svojega obdobja je bila skoraj trikrat močnejša od Titanika, v dolžino je merila nekaj manj kot tri nogometna igrišča in ponašala se je z  »modrim trakom«, nagrado za hitrostni rekord v vožnji čez Atlantik.  

V prispodobi jo lahko opišemo kot veliko mesto na vodi, saj je imela vse kar mesto potrebuje: butične trgovine, bogato opremljeno knjižnico, pošto, lastno radijsko postajo, tiskarno, dnevni časopis »morske novice«, kino dvorano, dve športni dvorani, prostore za nego telesa, brivnico in česalnico, lepo opremljeno plesno dvorano, veliko igralnico za otroke, dva bazena z ogrevano vodo. Za zdravje je bilo poskrbljeno s pravo malo bolnico in zobozdravstveno ordinacijo. Za duhovno potrebo pa je bila na razpolago lepo opremljena cerkev, kjer so se odvijali cerkveni obredi in poroke. Vsi prostori so bili klimatizirani.

Mogočna čezoceanka Rex, ki je svojo življenjsko pot zaključila v našem morju, med Izolo in Koprom, si zasluži posebno pozornost tudi danes, kot del naše zgodovine in obetavna turistična privlačnost

Slika na fotografiji je delo Marjana Kralja, vsestranskega ustvarjalca, ki ga je navdušenje nad »ladjo vseh ladij« privedla do svoje ljubezni iz otroštva – slikanja. Njegova dela si lahko ogledate na razstavi o ladji Rex do 31. januarja 2018 v glavni dvorani palače Belgramoni Tacco. Vabljeni! 

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si