Carpacciova hiša bo ponovno zaživela

Prebivalci in obiskovalci Kopra si bodo septembra lahko v živo ogledali restavriranje slike Vittoreja Carpaccia.

Vrata Carpaccieve hiše na Carpacciovem trgu v Kopru so spet odprta. Za zdaj prostore, kjer sta več let delovali diskoteka Elite in istoimenska plesna šola, zasedajo čistilci, a že čez kakšen mesec bo v hiši, kjer je morda začasno domoval slikar Vittore Carpaccio, zelo verjetno pa njegov sin Benedetto, mesto našla razstava o Carpacciu. Slednja bo v jubilejnem Carpacciovem letu še en kamenček v mozaiku projekta Carpaccio500.

Kot je znano, mineva letos 500 let od nastanka oltarne pale Marija z Detetom na prestolu in svetniki, ki jo je Vittore Carpaccio naslikal prav v Kopru in jo hrani koprska stolnica. Drugo leto bo minilo tudi 500 let od nastanka prvega skupinskega portreta v Istri, Slavnostni prihod beneškega podestata Sebastiana Contarinija v Koper, ki je žal od leta 1940 v Italiji in si v Pokrajinskem muzeju prizadevajo, da bi ga vrnili.

V spomin na izjemnega umetnika svojega časa, enega od stebrov koprske kulturne dediščine, saj je njegov sin Benedetto pridobil meščanske pravice, družina Carpaccio pa je v Kopru živela kar dobra tri stoletja, je Mestna občina Koper razglasila Carpaccievo leto. Njegova zapuščina namreč niso le slike, ampak gre za sporočila trajnih humanističnih vrednot s poglobljeno filozofsko-ekspresivno vsebino epskih razsežnosti.

Kot pravi direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri, je ena od aktivnosti tudi postavitev razstave o življenju in delu Vittoreja Carpaccia v Carpaccievi hiši, kjer bo mogoče dobiti tudi ves material in zgibanke. Na voljo bosta tudi dva velika ekrana na dotik, kjer bo posebna animacija omogočila občudovanje detajlov na reprodukcijah umetnikovih stvaritev. Meni, da bo razstava v Carpaccievi hiši na ogled vsaj dve leti, tudi kasneje pa naj bi tematiko obdobja in koprskega umetnika umestili v prihodnjo ureditev prostorov.

Še bolj zanimivo pa bo dogajanje v septembru. Tri slike Vittoreja in ena slika Benedetta Carpaccia so trenutno v restavratorskem centru v Ljubljani, si pa bodo prebivalci in obiskovalci Kopra po poletju restavriranje del ogledali tudi v živo. Kot pravi Juri, bodo štirje restavratorji iz Ljubljane ves mesec v muzejskem atriju pred očmi javnosti restavrirali eno od slik. Tudi ta dejavnost sodi v okvir projekta Carpaccio500, v katerem poleg koprske občine in muzeja sodelujejo še koprska župnija, Histria, Skupnost Italijanov Santorio Santorio, Italijanska unija, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja, Filatelistični klub Koper, medijsko pokroviteljstvo pa so prevzele Primorske novice. Projekt je podprlo tudi ministrstvo za kulturo.

Vir: ekoper.si

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si