500 let od nastanka prvega skupinskega portreta v Istri

Še eno darilo Vittoreja Carpaccia Kopru

Leta 1517 je beneški slikar Vittore Carpaccio na platno zabeležil nepozabni trenutek koprske zgodovine in sicer slavnostni prihod podestata Sebastiana Contarinija v Koper.

Koper je bil v tistem obdobju na vrhuncu svojega blišča v okviru Beneške republike, njegov župan, oziroma podestat Sebastiano Contarini pa je bil izjemen politik in diplomat. Spretno je tkal niti koprske zgodovine in jo skušal obvarovati pred vdori in vojnami ter mesto arhitekturno in kulturno obogatil. Med drugim je leta 1516 dal zgraditi tudi slovita Mudina vrata.

Pol tisočletja stara slika Vittoreja Carpaccia "Slavnostni vhod podestata Sebastiana Contarinija v koprsko katedralo" slavi začetek Contarinijevega uradovanja v Kopru. Upodobljen je trenutek, ko se je po protokolarnem sprejemu novega podestata, s prihodom pred stolnico pričel cerkveni del slovesnosti podestatovega "ustoličenja". Prizor spremljamo z zornega kota škofa Bartolomea iz Sonice, ki je na glavnem vhodu stolnice pričakal prvega moža beneške province.

Družina Contarini je ena najstarejših in premožnejših patricijskih beneških družin. Njihova rodbina je dala kar osem dožev. Imeli so tudi naziv Konjeniki sv. Marka, ki je bil deden in so bili tako vpisani tudi v uradni seznam italijanskega plemstva. V registru koprskega plemstva pa so Contariniji navedeni od leta 1431. 

Original začasno hranijo v Museo Sartorio v Trstu. V Hiši Carpaccio pa si lahko na ekranu na dotik ogledate visokokakovostno digitalno reprodukcijo z aktivnimi točkami in opisi detajlov na sliki, kar omogoča nov način doživljanja slike oz. »vstop« v sliko.

Kontakt

Naslov:
Kidričeva 19, 6000 Koper

Urnik Palače:
Torek – petek od 8h do 16h
Sobota, nedelja in prazniki od 9h do 17h

Ponedeljek, 1.1., 1.5., 1.11. in 25.12. zaprto.

Telefon:
T: 041.55.66.44
F: 05.66.33.571

Email:
info@PokrajinskiMuzejKoper.si